BMW i3 dashboard
BMW i3 small

BMW i3 Full Electric

De eerste volledig elektrische auto die door ons is getest. BMW heeft een compleet nieuwe weg ingeslagen met de BMW i3 Full Electric. Hij ziet er niet alleen futuristisch uit, maar is het ook echt. Tijd voor ons om kennis te maken. Wij van UNITiD keken uitvoerig naar het gebruikerssysteem van de auto.

  • UI past goed bij interieur en werkt soepel
  • Bedieningsknop binnen handbereik
  • De invoermethode
  • Navigatie werkt omslachtig
 

DE TEST

Het systeem vormt één geheel met het interieur van de auto


Hoewel de i3 een extreem futuristische auto is, word je direct gegroet met het bekende iDrive systeem dat in alle moderne BMW’s te vinden is. De knoppen voelen en doen precies hetzelfde, dus als BMW-rijder voel je je gelijk huis.

Het gebruik van de interface voelt erg soepel aan. Hij stottert niet en je hoeft niet te wachten. Ook de hardware-bediening voelt luxe en solide aan: klikjes met het klikwiel, buttons indrukken etc. Ook werkt de interface begrijpelijk. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk naar radiozenders en bepaalde frequenties opzoeken.

Navigeren in een elektrische auto
Er zijn een hoop overbodige stappen nodig om te navigeren: Er moet (in ieder geval de eerste keer) een land gekozen worden, terwijl er met deze elektrische auto waarschijnlijk vaak binnen één land gereden wordt. Als het adres compleet is ingevuld zijn er nog twee stappen nodig om te navigeren: 'Bestemming overnemen' en 'Routebegeleiding starten'.

De POI-navigatie werkt erg omslachtig. Er zijn onnodig veel lagen aanwezig, en onduidelijke/te algemene defaults gebruikt. In onze test is het de bestuurder niet gelukt om naar het hele bekende POI ‘Gare du Nord’ in Parijs te navigeren.

Bij een elektrische auto komt er een stuk planning kijken bij een lange reis. Het zou fijn zijn als de auto hier een handje bij helpt. Bij onze route (Amsterdam —> Parijs), ongeveer vier keer het bereik van de auto, deed de auto dat niet. Het systeem behandelt de navigatieopdracht als een normale opdracht en geeft de gebruiker een aankomsttijd voor als je in een keer doorrijdt. Als gebruiker moet je dus zelf handmatig laadstations opzoeken, toevoegen en berekenen wanneer het volgende laadstation nodig is. Om de aankomsttijd te bepalen moet de gebruiker ook zelf gaan rekenen met laadtijden, omrijtijden naar laadstations etc.

Het systeem vormt één geheel met het interieur van de auto
Iconen zijn op meerdere plekken terug te vinden. Het zijn allemaal lijniconen, maar toch voelen ze niet altijd als onderdeel van dezelfde serie aan.

WAT ONS OPVIEL

Kleurgebruik

Kleurgebruik

Het is logisch dat de kleur blauw wordt gebruikt, maar dit had verder doorgevoerd kunnen worden. Naast blauw en oranje worden er bijna geen signaalkleuren gebruikt in het systeem, terwijl je die wel in de rest van het interieur tegenkomt.

DE SCORES

Getest op 18 juni 2014 door Hylke van Maaren, Jimmy Goedhart en Daan van Klinken

Identiteit

Lees meer
8.5

De blauwe lijnen die zowel op het exterieur als in het interieur zitten, komen ook in de interface terug. Dit is een mooi detail. De achtergrondverlichting van de knoppen om het gebruikerssysteem heen zijn niet blauw, maar rood. Het lettertype dat wordt gebruikt is niet hetzelfde als op de buttons. Maar dat is gelukkig niet storend.

Identiteit

Hardware

Lees meer
7.5

Het is logisch dat de kleur blauw gebruikt wordt, maar dit had verder doorgevoerd kunnen worden in de rest van de auto. Naast blauw en oranje worden er bijna geen signaalkleuren gebruikt, terwijl die wel in de rest van het interieur gebruikt worden.

Hardware

Toptaken

Lees meer
8

Er is een hiërarchie aanwezig in de interface, maar deze houdt vaak op zodra je een applicatie opent. Iconen zijn op meerdere plekken terug te vinden. Het zijn allemaal lijniconen, maar ze voelen niet altijd als onderdeel van dezelfde serie aan. In sommige gevallen zijn de iconen niet duidelijk en moet je opzoeken wat ze betekenen.

Via het hoofdmenu zijn de belangrijkste onderdelen direct te vinden. Toch is het een vrij lange lijst.

De shortcut-knoppen naast het klikwiel zijn handig om direct een toptaak op te pakken. Subtaken, zoals de bas instellen, zijn op meerdere plekken terug te vinden. Bijvoorbeeld in de instellingen en in een menu aan de rechterkant van het scherm.

Toptaken

Usability

Lees meer
7.5

De animaties verlopen soepel, maar zijn niet altijd even duidelijk. De animaties in de interface helpen je uit te leggen waar je je bevindt in het menu, maar dit werkt niet altijd even goed. Ook schuiven er soms ineens panelen in het scherm waarvan je je afvraagt waar ze vandaan komen. Het voordeel is dat de hardware-knop altijd binnen handbereik is. Je kunt je ogen daardoor altijd op de weg en de display houden.

Usability

Technologie

Lees meer
6.5

Navigatie
De navigatie valt tegen. Naast het feit dat de interface gecompliceerd is, moet je door enorm veel lijsten om tot een adres te komen. Een handige zoekfunctie ontbreekt. Verder wordt tijdens een route niet duidelijk hoe je daar, met een elektrische auto, goed kunt komen. En ook niet hoe laat (inclusief oplaadtijd). Het verbinden van een telefoon (tot vier stuks) gaat erg makkelijk en contacten en media zijn goed te vinden.

Subtaken
De bas is aan te passen op een aantal plekken, zoals in de contextuele weergave van de ‘Now playing’-modus. De ‘Now playing’-modus zelf is tamelijk lastig te vinden. Er is helaas geen ‘always on top’-ingang naar ‘Now playing’ op het display.

De parkeersensoren geven piepjes zodra je gaat inparkeren. De indicatiepiepjes komen echter pas vrij laat.

Technologie

DE REACTIES

comments powered by Disqus